Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΕΣ

                                                            Συνέπειες του στρες 

Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα άρθρο μας που θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το στρες. Την προηγούμενη φορά σας μιλήσαμε γενικά για αυτό ενώ σήμερα αποφασίσαμε να σας μιλήσουμε για τις αρνητικές συνέπειες του να έχει κάποιος στρες(τις οποίες σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζουν αλλά μπορεί να μην έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία). Πριν συνεχίσουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το στρες μέχρι ένα βαθμό είναι απαραίτητο στη ζωή του ατόμου καθώς το προετοιμάζει να τα βγάλει πέρα με αρνητικές ή επικίνδυνες καταστάσεις και μπορεί μέχρι κάποιο βαθμό να είναι και παραγωγικό. Η συνέχιση του όμως για μακρό χρονικό διάστημα μπορεί να φέρει συνεπειες στην υγεία.

                            


Καταρχάς σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει πόσο κακό είναι για την υγεία μας και πως επηρεάζει
την καθημερινότητα μας καθώς επίσης και την ψυχολογία μας.

Όλοι γνωρίζουμε πως οι ορμονικές αλλαγές λόγω του στρες προκαλούν έντονα συμπτώματα όπως εφίδρωση,
γρήγορη αναπνοή, γρήγορους καρδιακούς παλμούς, ένταση των μυών, πονοκεφάλους,
τρέμουλο, αϋπνίες, καθώς επίσης και κατάθλιψη σε κάποια φάση.

Όμως σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά τα αρνητικά. Οι άνθρωποι δυστυχώς όσον αφορά τις συνέπειες του στρες δίνουν βάση μόνο στα γενικά και όχι στις λεπτομέρειες- τις προσπερνάνε και δεν ψάχνουν το όλο θέμα σε βάθος.



Παρακάτω θα δείτε μερικά αλλά προβλήματα π μπορεί να προκαλέσει που
ίσως να μην γνωρίζετε αλλά πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε.


Το στρες προκαλεί προβλήματα στο καρδιακό και αναπνευστικό
σύστημα. Οι ορμόνες που παράγει στο στρες κάνει τα κύτταρα του αίματος να
κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στον οργανισμό και να αυξηθεί η αρτηριακή
πίεση (κάνοντας μεγαλύτερες τις πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο). Επίσης
μπορεί να επιταχυνθεί η αναπνοή σας προκαλώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα σε ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα ή άλλη παρόμοια ασθένεια.


Το στρες επίσης προκαλεί προβλήματα στο μυϊκό σύστημα, κάνοντας τους μύες πιο τεταμένους(που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πονοκέφαλοι ή πόνοι στην πλάτη).

Ένα άλλο σύστημα στο οποίο ‘χτυπάει’ το στρες είναι το πεπτικό σύστημα. Με το στρες αυξάνονται οι κίνδυνοι για υψηλό σάκχαρο και ξέρετε τι σημαίνει αυτό...



Το στρες μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στις γυναίκες όταν έχουν έρθει εκείνες οι μέρες του μήνα κάνοντας τες πιο επίπονες και μακρές σε χρόνο. Ακόμα και στην εγκυμοσύνη δεν κάνει καλό το στρες αφού μπορεί η γυναίκα να χάσει το παιδί αν είναι σε συνεχή κατάσταση άγχους. Ακόμα και η σεξουαλική ζωή επηρεάζεται από αυτή και για γυναίκες και για άνδρες.

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως το άγχος επηρεάζει και το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο το αποδυναμώνουν κάνοντας σας να χάσετε τις δυνάμεις σας και πολλές φορές να χάσουμε τις αισθήσεις μας. 

Τέλος κλείνοντας θα θέλαμε να αναφερθούμε και στο στρες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι λόγω του σχολείου, σχέσεων, αθλημάτων, στα βιντεοπαιχνίδια κ.α.

Παρατηρείται μεγάλη αύξηση καθώς περνουν τα χρόνια, πράγμα που δείχνει πως έχει καταντήσει η σημερινή κοινωνία

Για να τα αποφύγουμε όλα αυτά λοιπόν σε επόμενο μας άρθρο θα σας δώσουμε συμβουλές για τρόπους αντιμετώπισης, και πως θα μπορούσατε να το αποφύγετε. Αυτά από εμάς προς το παρόν!!

Χρήσιμοι υπερσύνδεσμοι (links): https://www.medlook.net/%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/294.html

https://meallamatia.gr/stres-agchos-kai-oi-synepeies-tous/

https://www.google.com/amp/s/amp.onmed.gr/ygeia/story/370749/agxos-oi-epiptoseis-toy-ston-organismo




Επιτελείο Ιζελγιφω: Ιζαμπέλα Οκιάνα, Έλενα Μάρκου, Γιώργος Κλαπαύτης , Φωτεινή Κακασιούρη Α3 2ο ΓΕΛ Ιλίου 


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ STRESS ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

    Στρες είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα μας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή κατάσταση.   Το στρες στην ζωή των εφήβων μπορεί να δημιουργηθεί από πολλούς παράγοντες. Στην εποχή του 21ου αιώνα παρατηρούμε ότι, αντίθετα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η καθημερινότητα μας μαστίζεται από το στρες.  H ζωή των μαθητών και ιδιαίτερα των εφήβων, οι οποίοι εκτός από το άγχος για τα κοινωνικά προβλήματα κ το μέλλον τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν κ το άγχος στο σχολείο. Αγχώνονται ιδιαίτερα καθώς σε μια περίοδο έντονων συναισθημάτων και εκρήξεων χρειάζεται να αποφασίσουν ποιο μάθημα τους αρέσει(ή σε ποιο τα πηγαίνουν καλύτερα), τι τους ενδιαφέρει με σκοπό να κατασταλάξουν για την επαγγελματική τους απασχόληση. Έτσι, αλλού πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και να είναι πεπεισμένοι ότι είναι αναγκαίο να μάθουν κάτι οπωσδήποτε, γεγονός που πολλές φορές προκαλεί φόβο. Για αυτό κ αρκετές φορές καλύπτουν τα οποία κενά τους, πηγαίνοντας σε κάποιο φροντιστήριο. Συμπέρα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΡΕΣ

 Τι είναι το στρες? Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στρες αποτελεί τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στις ζωές μικρών και μεγάλων, όμως υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης. Κάποιες τεχνικές αντιμετώπισης του στρες είναι:  1.Η οργάνωση. Ιεράρχησε σε λίστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις βάσει του βαθμού σπουδαιότητάς τους και για το καθένα από αυτά κατάγραψε παραπάνω από μία εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να σκέφτεσαι ποιο καθαρά τα προβλήματα σου και να μην αγχώνεσαι άδικα. Ακόμα, μέσα από αυτή την διαδικασία, σε κάθε αρνητικό χαρακτηριστικό που προσάπτεις στον εαυτό σου, θα ανακαλύπτεις το θετικό στοιχείο που μπορεί να κρύβει μέσα του. 2. Η αισιόδοξη σκέψη  Αναγνώρισε στον εαυτό σου τα όσα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα. Προσπάθησε να αλλάξεις τις αρνητικές σου σκέψεις με άλλες πιο ρεαλιστικές. Ζητά βοήθεια από άλλους, δεν είναι ντροπή να χρειάζεται κανείς βοήθει