Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ STRESS ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

   Στρες είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα μας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή κατάσταση. 


Το στρες στην ζωή των εφήβων μπορεί να δημιουργηθεί από πολλούς παράγοντες.Στην εποχή του 21ου αιώνα παρατηρούμε ότι, αντίθετα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η καθημερινότητα μας μαστίζεται από το στρες.  H ζωή των μαθητών και ιδιαίτερα των εφήβων, οι οποίοι εκτός από το άγχος για τα κοινωνικά προβλήματα κ το μέλλον τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν κ το άγχος στο σχολείο. Αγχώνονται ιδιαίτερα καθώς σε μια περίοδο έντονων συναισθημάτων και εκρήξεων χρειάζεται να αποφασίσουν ποιο μάθημα τους αρέσει(ή σε ποιο τα πηγαίνουν καλύτερα), τι τους ενδιαφέρει με σκοπό να κατασταλάξουν για την επαγγελματική τους απασχόληση. Έτσι, αλλού πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και να είναι πεπεισμένοι ότι είναι αναγκαίο να μάθουν κάτι οπωσδήποτε, γεγονός που πολλές φορές προκαλεί φόβο. Για αυτό κ αρκετές φορές καλύπτουν τα οποία κενά τους, πηγαίνοντας σε κάποιο φροντιστήριο. Συμπέρασμα; Μια αγχωτική και πιεστική καθημερινότητα για τους εφήβους, χωρίς ελεύθερο χρόνο και δημιουργική απασχόληση, που οδηγεί σε μια καθαρά παθολογική καθημερινότητα, γεμάτη στρες και διάβασμα. Αφενός χρειάζονται κάποια πράγματα πολύτιμα για το μέλλον τους κ ενδεχομένως κ για τις πανελλήνιες της γ λυκείου, αφετέρου χρειάζονται κάποια δραστηριότητα για να ξεκουράζονται και να μπορούν να περνάνε πιο ευχάριστα. Η εκπαίδευση είναι πολύτιμο εργαλείο από το οποίο όλοι μας μπορούμε να επωφεληθούμε, ωστόσο δεν πρέπει να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος και στρες.


                                       



Αρχικά, κύρια πηγή στρες για τους μαθητές είναι το άγχος για το μέλλον τους και κυρίως την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Το άγχος αποτελεί τον πιο ύπουλο εχθρό των μαθητών και ενεργοποιείται κυρίως από αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με το φόβο της αποτυχίας. Ο μαθητής ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διαδικασία της εξέτασης και σκέφτεται πως εάν αποτύχει θα απογοητεύσει τους γονείς του καθώς δεν θα έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Στην ελληνική κοινωνία τα παιδιά μεγαλώνουν με την αντίληψη πως πρέπει κανείς να εισέλθει οπωσδήποτε σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, έτσι ώστε να αποκτήσει με την αποφοίτησή του ένα καταξιωμένο επάγγελμα (γιατρός, καθηγητής, δικηγόρος), να θεωρείται επιτυχημένος άνθρωπος και να εξασφαλίσει έτσι το μέλλον του, που λόγω διαφόρων προτύπων στον κύκλο του, φοβάται. Οι γονείς πολλές φορές είναι ιδιαίτερα πιεστικοί με αποτέλεσμα να έρχονται σε σύγκρουση με τον έφηβο που βιώνει μεγάλη ένταση την περίοδο της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις και για οποιαδήποτε άλλη εξεταστική διαδικασία που θα "καθορίσει" την ζωή του. 

                                  

Ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος αγχώνει τους εφήβους και προκαλεί μείωση της παραγωγικότητάς του είναι η κοινωνική ζωή τους και η θέση που θέλουν να έχουν σε αυτή. Αποτελεί γεγονός ότι η κοινωνία του 21ου αιώνα έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με αυτή των προηγούμενων δεκαετιών. Τότε ο μόνος κοινωνικά αποδεκτός ήταν ο λευκός , Χριστιανός Ορθόδοξος , οικονομικά ανεξάρτητος , αθλητικά και πολιτικά ξεκαθαρα τοποθετημένος , ετεροφυλόφιλος άντρας. Στις μέρες αρκετά από τα παραπάνω στερεότυπα έχουν εξαλειφθεί όμως δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει όλες οι νοοτροπίες όλων των ανθρώπων και αυτό αποτελεί σημαντικό φορέα άγχους για τους νέους οι οποίοι προσπαθούν διακαώς να βρουν τη θέση τους στη σημερινή κοινωνία. Την ήδη δυσχερή κατάσταση έρχονται να χειροτερεύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία καθιστούν ως πρότυπα τις όμορφα στιγμιότυπα αντρών και γυναικών με ευπαρουσιαστα σώματα και τοπία. Επειδή οι άνθρωποι και ειδικά οι μικρότερης ηλικίας τείνουν να μιμούνται όσους θεωρούν πρότυπα, αισθάνονται υποδεέστεροι όταν δεν μπορούν να πάνε τις ίδιες διακοπές με τον χ,ψ διάσημο που έκανε ανάρτηση σε κάποια μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος η πανδημία η οποία καθήλωσε εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους στρέφει τους εφήβους στην πιο απρόσωπη επικοινωνία, τη διαδικτυακή. Ο νέος έτσι δυσκολεύεται να θεσπίσει ουσιώδης σχέσεις με τους συνομηλίκους του και καταλήγει να ρίχνει την αξιοπρέπεια του μόνο και μόνο για να μην είναι μόνος του και κατακριτέος από την "σημαντική" κοινή γνώμη. Συμπερασματικά τα πράγματα διόλου εύκολα είναι για την ορθή κοινωνικοποίηση των νέων και το γεγονός ότι τους προκαλεί άγχος είναι δικαιολογημένο. Το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση βέβαια είναι μια άλλη συζήτηση την οποία ευχαρίστως θα θίξουμε σε επόμενη ανάρτηση μας. Μέχρι τότε από όλο το επιτελείο του Ιζελγιφω , καλή συνέχεια!!!





 ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΜΟΙ(LINKS) 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82

Συντάκτες: Ιζαμπέλα Οκιάνα , Έλενα Μάρκου, Γιώργος Κλαπαύτης , Φωτεινή Κακασιούρη 
2ο ΓΕΛ ΙΛΙΟΥ, Α3 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΕΣ

                                                            Συνέπειες του στρες  Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα άρθρο μας που θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το στρες. Την προηγούμενη φορά σας μιλήσαμε γενικά για αυτό ενώ σήμερα αποφασίσαμε να σας μιλήσουμε για τις αρνητικές συνέπειες του να έχει κάποιος στρες(τις οποίες σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζουν αλλά μπορεί να μην έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία). Πριν συνεχίσουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το στρες μέχρι ένα βαθμό είναι απαραίτητο στη ζωή του ατόμου καθώς το προετοιμάζει να τα βγάλει πέρα με αρνητικές ή επικίνδυνες καταστάσεις και μπορεί μέχρι κάποιο βαθμό να είναι και παραγωγικό. Η συνέχιση του όμως για μακρό χρονικό διάστημα μπορεί να φέρει συνεπειες στην υγεία.                              Καταρχάς σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει πόσο κακό είναι για την υγεία μας και πως επηρεάζει την καθημερινότητα μας καθώς επίσης και την ψυχολογία μας. Όλοι γνωρίζουμε πως  οι ορμονικές αλλαγές λόγω του στρες προκαλούν έντονα συμπτώματα όπως εφίδρωση

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΡΕΣ

 Τι είναι το στρες? Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στρες αποτελεί τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στις ζωές μικρών και μεγάλων, όμως υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης. Κάποιες τεχνικές αντιμετώπισης του στρες είναι:  1.Η οργάνωση. Ιεράρχησε σε λίστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις βάσει του βαθμού σπουδαιότητάς τους και για το καθένα από αυτά κατάγραψε παραπάνω από μία εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να σκέφτεσαι ποιο καθαρά τα προβλήματα σου και να μην αγχώνεσαι άδικα. Ακόμα, μέσα από αυτή την διαδικασία, σε κάθε αρνητικό χαρακτηριστικό που προσάπτεις στον εαυτό σου, θα ανακαλύπτεις το θετικό στοιχείο που μπορεί να κρύβει μέσα του. 2. Η αισιόδοξη σκέψη  Αναγνώρισε στον εαυτό σου τα όσα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα. Προσπάθησε να αλλάξεις τις αρνητικές σου σκέψεις με άλλες πιο ρεαλιστικές. Ζητά βοήθεια από άλλους, δεν είναι ντροπή να χρειάζεται κανείς βοήθει